Підписано Міжурядову угоду про співпрацю між Норвегією та Україною

30 листопада 2012 року в Осло підписано Міжурядову угоду про співпрацю між Норвегією та Україною у сфері ядерної та радіаційної безпеки, зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему.

Угоду підписали заступник міністра МНС України Володимир Сиротін і міністр закордонних справ Норвегії Еспен Барт Ейде (Espen Barth Eide).

 

Укладена Угода сприятиме оптимізації процесу зняття з експлуатації блоків Чорнобильської АЕС та виконанню завдань із завершення перетворення об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему, що винесені сьогодні за рамки Плану здійснення заходів, зокрема поводження з паливовмісними матеріалами.

Укладання Угоди з Урядом Королівства Норвегія розширює рамки вказаної діяльності за рахунок міжнародної технічної допомоги, дає можливість сторонам обмінюватись досвідом та знаннями в галузі зняття з експлуатації та ліквідації наслідків запроектних аварій.

Чорнобильська АЕС знаходиться сьогодні на завершальному етапі свого життєвого циклу – етапі зняття з експлуатації, який триватиме до 2065 року. В умовах такої довготривалої роботи процес збереження та передачі інформації наступним поколінням спеціалістів, які будуть працювати на завершальних етапах зняття з експлуатації, є особливо важливим завданням.

В його вирішенні ЧАЕС покладає надії на існуючий в Норвегії досвід та напрацьовані технології. Це дозволить значно знизити трудовитрати, дозові навантаження на персонал, підвищити ефективність та безпеку демонтажних робіт, включаючи демонтаж об’єкта «Укриття» і поводження з паливовмісними матеріалами.

Надання допомоги за даною Угодою буде здійснюватись на основі окремих проектів, започаткованих сторонами. Таких, наприклад, як створення Центру «візуалізації зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС». Цей центр буде використовуватися для планування, навчання та впровадження процедур для персоналу, органів влади та громадськості. Центр внесе свій внесок у виконання потреб Чорнобильської АЕС з підвищення безпеки персоналу і більш ефективне використання ресурсів. Більш того, у персонала буде можливість планувати і контролювати дози радіації, а також отримати візуалізацію радіаційних сценаріїв при плануванні та навчанні виконання різних завдань.

Довідково:
Норвегія сьогодні є вкладником Чорнобильського фонду «Укриття» та Рахунку ядерної безпеки, із коштів яких фінансується План здійснення заходів на об’єкті «Укриття», будівництво заводу із переробки рідких радіоактивних відходів  та сховище відпрацьованого ядерного палива ЧАЕС.

Співробітництво ЧАЕС та Інституту енергетичних технологій (IFE) Норвегії - міжнародного дослідницького фонду енергетичних і ядерних технологій розпочалося у 2006 році. Воно було направлено на моделювання та імітації ситуацій на трьох непошкоджених реакторах Чорнобильської АЕС і розробку Інститутом IFE технології візуалізації.