Почалися "неактивні" комплексні випробування ЗПРРВ

25 грудня 2012 почалися «неактивні» комплексні випробування технологічних систем заводу з переробки рідких радіоактивних відходів (ЗПРРВ) Чорнобильської АЕС, основним завданням яких є підтвердження працездатності систем ЗПРРВ виконувати задані проектні функції на імітаторах відходів та визначення готовності систем до проведення комплексного випробування технологічних систем заводу з використанням реальних радіоактивних відходів. «Неактивні» комплексні випробування технологічного обладнання згідно графіка, наданого Підрядником, планується завершити в березні 2013 року.

«Активні» комплексні випробування заплановані з другого кварталу 2013 року, за умови отримання позитивного дозволу Державної інспекції ядерного регулювання України. Закінчення «активних» комплексних випробувань технологічного обладнання ЗПРРВ заплановано на листопад 2013 року.

Будівництво ЗПРРВ фінансується з Рахунку Ядерної Безпеки, адміністратором якого є Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР).

Потреба в будівництві ЗПРРВ визначена необхідністю переробки накопичених за період експлуатації ДСП ЧАЕС рідких радіоактивних відходів, а також рідких радіоактивних відходів, які утворюватимуться в результаті робіт зі зняття з ДСП ЧАЕС експлуатації та перетворення об'єкта «Укриття» в екологічно безпечну систему. Проектна продуктивність заводу становить 42 упаковки РАВ на добу (цементовані РРВ у 200-літровій бочці). У 2006 році Контракт на будівництво ЗПРРВ «під ключ» з Консорціумом компаній BELGATOM\SGN\ANSALDO був розірваний, управління проектом ЗПРРВ у повному обсязі взяла на себе ДСП ЧАЕС.