Продовження міжнародної співпраці ЧАЕС - IFE

15-16 січня 2013 року на ЧАЕС пройшла нарада за участю пана Тер'є Йонсена, начальника відділу розробки програмного забезпечення Інституту енергетичних технологій (IFE) Норвегії відносно продовження двосторонньої співпраці. Співпраця ЧАЕС та Інституту енергетичних технологій (IFE) почалася в 2006 році. Вона була спрямована на створення Центру візуалізації зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС.

Центр буде використовуватися для планування, навчання та впровадження процедур для персоналу, демонстрації процесів зняття з експлуатації органам влади та громадськості. Також він дасть можливість планувати і контролювати дози опромінення, отримати візуалізацію радіаційних сценаріїв при плануванні та навчанні для виконання різних завдань. Це дозволить значно знизити трудовитрати, дозові навантаження на персонал, підвищити ефективність та безпеку демонтажних робіт, поводження з радіоактивними матеріалами.


Роботи зі створення центру були припинені через відсутність відповідної угоди між Україною і Норвегією. 30 листопада 2012 в Осло підписано Міжурядову угоду про співпрацю між Норвегією і Україною у сфері ядерної та радіаційної безпеки, зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему. Це відкрило шлях до завершення робіт за проектом створення центру візуалізації, а також для реалізації нових спільних проектів.


Під час наради сторони обговорили організаційні та технічні питання, які необхідно вирішити для створення центру візуалізації зняття з експлуатації. Представник Інституту енергетичних технологій відвідав майданчик ЧАЕС, де ознайомився з ходом робіт із зняття з експлуатації та перетворення «Укриття», а також представив керівництву ДСП ЧАЕС нові розробки та технології інституту, які можуть стати основою для майбутньої співпраці.

Для довідки
Інститут енергетичних технологій (IFE) є міжнародним дослідницьким інститутом в галузі енергетики і ядерних технологій. Місія IFE - проведення досліджень і розробок в секторі енергетики, нафтовидобувній і нафтопереробній галузі, у сфері альтернативних джерел енергії. Інститут був заснований у 1948 році. Річний оборот складає приблизно 775 000 000 норвезьких крон, IFE налічує близько 600 співробітників. Основні завдання IFE - розробка вигідних, безпечних та екологічно чистих технологій в галузі поновлюваних джерел енергії, видобуток нафти; збереження і подальший розвиток національного досвіду з безпеки реакторів, радіаційного захисту та ядерних технологій, заснованих на реакторах Halden і JEEP II.
Інститут є провідним норвезьким експертним центром з ядерних технологій. Проект реактора Halden, що знаходиться у веденні Інституту енергетичних технологій, є базою міжнародного співробітництва по дослідженню безпеки реактора.