Відбулося протипожежне тренування на об'єкті «Укриття (НБК)»

Тренування, у якому було задіяно оперативний персонал зміни ЦЕОУ (НБК), електроцеху, цеху радіаційної безпеки, 2-ДПСЧ, в/ч 3041, начальники зміни станції та відповідних підрозділів, а також інший персонал ДСП ЧАЕС та підрядних організацій, мало на меті відпрацювати в режимі реального часу практичні дії оперативного персоналу з переводу системи пожежогасіння «Сухотруб» з режиму готовності в зимовий період в режим гасіння пожежі на об'єкті. Важливою частиною тренування було напрацювання навичок взаємодії між підрозділами станції, військовою частиною, котра несе охорону ЧАЕС і пожежно-рятувальним підрозділом під час ймовірної пожежі на об'єкті.

За легендою, розробленою до тренування, умовне возгоряння виникло внаслідок короткого замикання при випробуванні вентагрегатів в приміщенні 401 технологічної будівлі НБК - відбувся спалах електродвигуна і кабелів. Умовний вогонь швидко розповсюдився по кабельних трасах і пошкодив умовне обладнання та кабелі у технологічній будівлі. Після знову ж таки умовного припинення робіт на об'єкті, евакуації персонала підрядника з технологічної будівлі, знеструмлення обладнання, необхідних перемикань вентиляції та низки інших необхідних при пожежі дій, систему пожежогасіння “Сухотруб” було введено в дію. Увесь процес тренування супроводжувався дозиметричним контролем.

Як відмітив керівник тренування, заступник директора технічного (з ОУ) Сергій Кондратенко, дане тренування — незвичайне, оскільки відбувається на об'єкті, де ще ведуться будівельно-монтажні роботи, і його, відповідно, не здано у експлуатацію. Але, враховуючи надзвичайну важливість і, водночас, складність об'єкта, дуже важливим є ще на цьому етапі навчити персонал діяти у надзвичайних обставинах. На його думку, визначену для тренування мету досягнуто:

«Персонал якісно і своєчасно викликав пожежну частину, зустрів пожежні машини, вказав шляхи доступу. Швидко проведено інструктажі, підготовлено та вручено допуски пожежним на об'єкт. Безумовна користь від подібних тренувань полягає у наступному: ще до завершення проекту і наш персонал, і персонал пожежної частини досконало вивчать об'єкт, шляхи доступу, познайомляться з особливостями пожежогасіння на ОУ-НБК і при виникненні надзвичайної події у реальності, зможуть швидко і якісно ліквідувати загоряння. Тренування на даному об'єкті відбувається вперше, але навіть з урахуванням цього усі дії відбувалися досить оперативно».

Водночас Сергій Кондратенко підкреслив, що є моменти, яким потрібно приділити увагу, зокрема скороченню часу видачі допусків пожежним, і це питання варто опрацювати до наступного тренування.

Довідково. Періодичність тренувань на об'єктах ОУ-НБК вказана у затвердженому на ЧАЕС плані-графіку роботи. Об'єктові тренування, за планом, відбуваються тричі на рік.